Mereu auzim despre "trafic de persoane, exploatare, abuz de incredere, agresiune fizica si multe altele si nu intotdeauna stim ceea ce reprezinta fiecare. Pentru a afla toate acestea este nevoie de informatie, care sta la baza tuturor.
Totul a inceput in ianuarie 2008, cand am luat parte la 2 sesiuni de training pe tema traficului de persoane. De atunci activitatile mele ca si voluntar s-au extins. Am mers impreuna cu alti lideri comunitari pentru realizarea sesiunilor de informare in satele din comuna Ceplenita, elevilor din clasele a VII-a si a VIII-a. Elevii s-au dovedit a fi interesati de subiect pentru a sti cum sa se fereasca de aceste "ocazii" in cazul in care se vor confrunta cu ele. In urma acestor sesiuni, pentru a vedea daca elevii au inteles despre ce este vorba, am organizat un concurs de scenarii. Primele trei scenarii au fost premiate iar lucrarea care a obtinut premiul I a fost pusa in scena. De realizarea piesei ne-am ocupat noi, voluntarii, piesa care este formata din 12 "actori" cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani. Ea se numeste "O viata salvata". Piesa a fost reprezentata in cele 4 sate ale comunei Ceplenita si la scolile din orasul Hirlau. Daca pentru a sustine sesiuni de informare in satele din comuna am fost insotite de alti lideri comunitari, atunci cand am sustinut sesiuni in liceul in care invatam am fost nevoite sa ne descurcam singure. Si cand spun asta ma refer la faptul ca am mers la clasele IX-XII pentru a le oferi informatii elevilor in legatura cu traficul de persoane. Noi, cele doua voluntare Iulia si Ramona, eleve in clasa a XI-a E, am fost ascultate cu atentie si mesajul nostru a fost transmis. Pentru ca impactul traficului de persoane asupra victimei sa fie inteles de catre elevi, am sustinut si vom mai sustine reprezentatii ale piesei de teatru atat in liceu cat si acolo unde vom mai fi solicitati sa mergem.
Tin sa mentionez faptul ca eu am facut cursuri pe tema traficului de persoane iar Ramona si-a indreptat atentia catre orientare in cariera dar noi am format o echipa si ne-am sustinut reciproc.
Multumim pe aceasta cale colegelor de la clasa a XI-a E pentru realizarea afisului si panoului anti-trafic si tuturor celor care ne-au sustinut.
Activitatile noastre ca si voluntari nu se vor termina aici si mereu vom fi dispuse pentru alte provocari.
Traficul de persoane un subiect dezvoltat din ce in ce mai mult de mass-media si diverse organizatii.
RăspundețiȘtergereAuzim mai tot timpul la stiri ca inca o victima se afla in posesia traficantilor, vedem familii disperate, oameni simtindu-se neputiinciosi si autoritati care se chinuie sa rezolve ceva. Timpul trece si cu toate acestea nu se poate face nimc, traficanti devin mai multi si tot odata mai puternici carora nu le mai putem face fata. Iar daca ne gandim bine este vina noastra, de ce? pentru ca nu stim sa avem grija de noi, ne lasam influentati, credem tot ce ne se spune, dar NOI, oamenii, inca nu realizam ca lumea este tot mai rea. Prin acest mesaj vreau sa va propun ceva: HAIDE-TI SA-I AJUTAM PE CEI CARE AU PROBLEME, CA DOAR ASA LE VOM PREVENII PE ALE NOASTRE. Varzari Marinela, studenta la contabilitate si informatica de gestiune.